Hanskematerialer

NATURMATERIALER

Okse skinn

Oksehud er meget slitesterkt og rivefast. Det tilpasser seg brukerens hånd og brukes til arbeidshansker av høyeste kvalitet.

Okse spalt

Rimeligere enn oksehud, men med en slitestyrke nesten på høyde med oksehud. Okse spalt tåler varme bedre enn oksehud, og er derfor bedre egnet til f.eks. sveise­ hansker og varmebestandige hansker. Leveres i flere kvaliteter.

Svine skinn

Mindre slitesterkt enn oksehud, men
har større fleksibilitet; en skinntype som fremdeles brukes til rimelige, allround arbeidshansker.

Svine spalt

Svine spalt brukes ofte til rimelige arbeids­ hansker som ikke må tåle stor slitasje.

Geiteskinn

Meget smidig skinntype som gir meget god fingerføling under bruk. Brukes ofte til hansker som skal benyttes ved montasje­ arbeide og finsveising. Brukes også som «spaserhanske».

Gummi (naturgummi, latex, rågummi)

Et naturmateriale som er meget elastisk og sitter godt på hånden. Har god temperatur­ bestandighet og beskytter mot en del syrer og baser. Noen personer kan være disponert for allergityper som kan fremkalles av materialets gummiproteiner.

Bomull

Et av de mest brukte og rimeligste hanske­ materialer. Brukes spesielt til strikke­ og stoffhansker som hage­ og innerhansker. Materialet har en god isolerings­ og fukt­ absorberingsevne.

SYNTETISKE MATERIALER

Neopren® (chloropren, baypren®)

Syntetisk materiale som er meget bestandig over for sollys, ozon, og elde. Materialet har omtrent samme fleksibilitet som gummi, og det beskytter mot en del syrer, alkoholer og oljeprodukter.

Nitril (nitril butadien rubber)

Meget sterkt materiale til både dyppede og støpte hansker. Dyppede hansker brukes til håndtering av grove materialer som f.eks. murstein, tømmer, støpegods og metall­ plater. Dyppede hansker har en ypperlig beskyttelsesevne over for mange kjemikalier. Benyttes i industrien og av laboratorier.

Vinyl (poly­vinyl­chlorid)

Et syntetisk hanskemateriale som er mer hudvennlig enn f.eks. gummi. Fremstilles i mange forskjellige blandinger avhengig av formål. Beskytter mot en del syrer og baser, og brukes av neste alle bransjer.

PU

PU står for Polyurethan og er et kunstig frem tilt materiale med god slitestyrke og comfort.

Dyneema®

Dyneema er et supersterkt polyetylen fiber som har maksimum styrke kombinert med lav vekt. Dyneema er opptil 15 ganger sterkere enn stål og opptil 40% sterkere enn armert fiber. Dyneema flyter på vann og er ekstremt motstandsdyktig mot fukt, UV lys og kjemikalier.

Thermax® Dupont

Fiber med høy isolerende egenskap mot kulde og varme.

Kevlar®

Meget skjærehemmende aramidfiber som både brukes til vevde og strikkede hansker. Tåler høye temperaturer opptil 370 grader

Elastan/Spandex

Elastan er et syntetisk polyuretan – fiber med svært god strekkevne. Det er sterkere og mer bestandig enn f.eks gummi og benyttes hovedsakelig til tøyelige tekstiler. Går også under navnet “Spandex”, Lycra Dupont.

Nylon

Nylon er en gruppe syntetisk tekstiler av polyamider. Fiberen er fremstilt av olje. Brukes ofte i klær, tau, fiskesnører og andre produkter

EVA

Etylen vinylacetat (EVA) også kjent som Poly (etylen – vinyl acetat) PEVA, er kopolymer til ethylen og vinylacetat. Det er tre typer EVA kopolymer, forskjellen er mengden av vinylacetat (VA) i materialet. Er det lite VA, ca opp til 4 %, refereres det ofte til vinyl acetat modifisert polyethylene. Dette er et termoplastik materiale. Materialet er ikke giftig. Er det medium mengde med VA i materialet, ca 4 – 30%, er det kalt termo plastik etylen – vinyl acetat og er sterkt. Er det mye VA, mer enn 60% heter materialet etylen – vinyl acetat gummi.

Polyester

Polyester er en type polymer som finnes både som hardplast eller termoplast. Brukes også som kunstfiber i tekstiler eller klær. F.eks polyester fleece. Vanlig polyester er f.eks polyetylenterftalat (PET).

Polyuretan

Polyuretan eller PU er et ikke giftig polymer med flere ulike materialegenskaper. Polyuretan blir ofte sammenlignet med gummi, hvor den mest kjente forskjellen er desidert bedre slitasjemotstand og levetid på polyuretan og høyere temperatur motstand enn gummi. PU har også god gripeevne og pustende egenskaper.

Nitril

Nitrilgummi, også kjent som NBR, BUNA-N og acrylonitrile butadiene gummi, er en syntetisk gummi. Kopolymer av acrylonitrile (ACN) og butadiene. Nitril gummi har gode egenskaper som sammenlignet med naturgummi (Latex). Nitrilhansker er også mer punkteringsmotstandige enn naturgummi, spesielt etter at hansken er eksponert for kjemikalier.